Zeeuwse bolus

Zeeuwse bolus

Zeeuwse bolus een sticky zoet broodje uit Zeeland.

Zeeuwse bolus een sticky zoet broodje uit Zeeland.
Als je mij vraagt wat mijn persoonlijke zoete favoriete zoete lekkernij is uit Nederland.
kom ik naast de stroopwafel toch al snel uit bij de bolus.
Ik hou van dit zachte, zoete sticky broodje en heb ze ook al regelmatig thuis gemaakt.
Maar vergat steeds om het recept met jullie te delen.
Maar niet getreurd hier is hij dan eindelijk!
Dus kun jij nu thuis ook aan de bak en deze heerlijke Zeeuwse bolus maken.

Waar komt de bolus eigenlijk vandaan?

De bolus is eigenlijk een Joodse delicatessen en is bekend over heel de wereld in de Joodse keuken.
Toen de Bolus geïntroduceerd werd in Zeeland hebben de lokale bakkers er hun specialiteit van gemaakt.
Inmiddels is de bolus bekend als de lekkernij uit zeeland en je vind ze daar ook bij elke lokale bakker.


Brood bakken kennis & tips

Zeeuwse bolus

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 20 min
Gang Bijgerecht, Brood, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 8 stuks

Ingrediënten
  

  • 500 gram Tarwebloem
  • 10 gram Zout
  • 1 zakje Droge gist
  • 75 gram Ongezouten roomboter Op kamertempratuur
  • 1 klein scheutje volle koffiemelk
  • 2 eetlepels Donkere bastersuiker
  • 285 milliter Vollle melk Op een tempratuur van 15 graden
  • 500 gram Donkerbruine basterdsuiker Om de bolussen door te rollen
  • 10 gram Kaneel Om de bolussen door te rollen

Instructies
 

  • Zeef de bloem boven de mengkom.
  • Strooi het zout in de rechterhoek van de mengkom en de droge gist aan de linkerkant.
  • Strooi de basterdsuiker (2 eetlepels) in het midden van de kom.
  • Verwarm de melk tot 15 graden en meng dat kort door de bloem, gist, zout en suiker in de mengkom.
  • Giet de koffiemelk erbij en voeg de ongezouten roomboter toe aan het deeg.
    Kneed het geheel in de standmixer voor 15 minuten op stand 3 tot een glad en soepel deeg.
  • Dek de kom deeg af met en zet op een warme plek om te rijzen voor 30 minuten.
  • Verdeel het deeg in stukjes van 55 gram per stuk.
  • Meng de bruine basterdsuiker met kaneel door mekaar op een diepe bakplaat van de oven.
    Rol de stukjes deeg door de suiker uit tot kleine puntjes van 15 centimeter.
  • Laat de puntjes deeg op de bakplaat met suiker liggen dek de plaat af en laat nog eens 15 minuten rijzen.
  • Rol de puntjes na 15 minuten uit in de suiker tot een lange deegsliert van 25- 30 centimeter.
    Draai nu het deeg op tot een spiraal en duw het uiteinde onder je spiraal, herhaal dit tot je 8 mooie bolussen hebt.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de bolussen met 3 centimeter ertussen verdeeld over de bakplaat.
  • Bedek de bakplaat met doorzichtig folie en zet weg op een warme plek en laat de bolussen 2 uur rijzen.
  • Verwarm de laatste 15 minuten van de rijstijd de oven voor op 250 graden boven en onder warmte.
  • Haal de folie van de bakplaat en schuif de plaat met bolussen in het midden van de oven en bak ze gaar in 8 minuten.
  • Zodra de bolussen uit de oven komen haal ze met een spatel van de bakplaat af en leg ze op een taartrooster om af te koelen.

Notities

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




*