Wit vlechtbrood met maanzaad

Wit vlechtbrood met maanzaad

Wit vlechtbrood met maanzaad een heerlijk zacht witbrood in een feestelijke vlecht

Wit vlechtbrood met maanzaad een heerlijk zacht witbrood.
Met dit recept maak je zelf een heerlijk zacht witbrood, brood bakken doe ik erg graag.
Naast het bakken van een Iers soda brood bak ik ook graag ander brood.
Vroeger als kind was ik al dol op witbrood met maanzaad en ook Kaiser broodjes met maanzaad waren favoriet.
Het was alweer lang geleden dat ik zelf brood had gebakken dus hoe lang ik ook alweer moest kneden was weer even wennen en testen.
Maar zoals jullie zien aan het resultaat is dat perfect gelukt.

Brood bakken kennis & tips

Wit vlechtbrood met maanzaad

Voor 1 brood
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 2 uur 30 min
Totale tijd 2 uur 45 min
Gang Bijgerecht, Brood, lunch, Ontbijt
Keuken Nederlands

Ingrediënten
  

  • 500 gram Tarwebloem
  • 1 zakje Gedroogde gist
  • 250 milliter Lauwwarm water
  • 1 theelepel Suiker
  • 50 gram Ongezouten roomboter
  • 2 stuks Eieren
  • 7 gram Zout
  • 2 eetlepels Maanzaad

Instructies
 

  • Doe het bloem in de kom en strooi de gist en de suiker erbij.
  • Meng even kort door klop 1 ei los en doe deze bij de bloem in de kom en zet de mixer aan met de deeghaak op stand 1.
  • Giet ondertussen het lauwwarme water erbij terwijl je de machine laat draaien.
  • Snijd de ongezouten roomboter in blokjes en voeg 1 voor 1 de boter toe terwijl je de mixer laat draaien.
    Voeg pas weer een nieuw blokje boter toe als het andere blokje goed dor het deeg opgenomen is.
  • Voeg als alle boter opgenomen is het zout bij het deeg en kneed het geheel met de machine tot een glad en soepel deeg.
  • Vet een kom een beetje in met olie doe hierin het brooddeeg en dek af.
    Zet het deeg weg en laat het rijzen op een warme plek tot het deeg in volume is verdubbeld dit kan 1 tot 2 uur duren afhankelijk van de tempratuur in huis.
  • Als het deeg in volume is toegenomen kneed je het deeg even kort door en verdeel het deeg in 5 gelijke bollen en rol elke bol uit tot een streng van 30 centimeter.
  • Druk aan een kant de strengen aan mekaar en vlecht de strengen nu tot een mooie deegvlecht.
    Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en dek losjes af met vershoudfolie.
  • En laat het weer 1 uur rijzen op een warme plek of totdat het in volume verdubbeld is.
  • Splits nu het 2e ei en klop de dooier los besmeer het brood met de dooier en bestrooi met maanzaad.
  • Verwarm ondertussen de oven op 200 graden boven en onder warmte.
  • Schuif als de oven op tempratuur is het brood in het midden van de oven en bak in 25 – 30 minuten gaar.
  • Haal het daarna uit de oven en laat het brood nog 30 minuten afkoelen.

Notities

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




*