Verse pistolet

Ik kwam een tijdje geleden mijn kookboekje van school met losse recepten erbij tegen tijdens het opruimen.
Tijdens het doorbladeren kwamen meteen de leuke herinneringen boven van de leuke gezellig kooklessen op de middelbare school.
Zelf toen keek ik elke week alweer uit naar het kookmoment en het maken en leren van nieuwe dingen.
Die passie is nog steeds niet verdwenen want ik kook en bak nog steeds met veel liefde en passie!

Het was een recept voor 1 stokbrood of 2 kleine broodjes, ik was zo enthousiast dat ik dacht dat wil ik weer eens maken!
Ik heb het recept verdubbeld en heb 4 heerlijke knapperige pistolets gebakken.
Wat mij betreft gaat er niets boven vers gebakken brood en ik ga zeker vaker aan de slag met brood bakken.
Zo ontzettend leuk om te zien wat je met een paar ingrediënten kunt maken.
Maken jullie ook wel eens zelf brood?
Ik kan je vertellen het smaakt zoveel lekkerder als brood van de supermarkt en over de geur maar te zwijgen.

Ingrediënten voor 4 harde broodjes

  • 450 gram witte tarwe bloem
  • 4 gram instant gist
  • 9 gram zout
  • 290 gram lauwwarm water

Bereidingswijze

Doe alle droge ingrediënten in de kom van de standmixer en roer met een lepel even door mekaar.
Maak 1 kuiltje in de midden en zet de mixer op de laagste stand aan.
Giet het water langzaam aan bij de bloem en kneed het geheel tot een elastisch deeg.

Het kneden van het brood deeg.

Dit duurt ongeveer tussen de 8 en 12 minuten kijk bij 8 minuten even naar het deeg.
Pak een beetje deeg tussen je vingers en voel of het elastisch is dit doe je door het een beetje uit mekaar te trekken.
Scheurt het meteen kneed het dan nog 2 minuten langer.
En check het daarna opnieuw.
Het deeg moet elastisch zijn en nog een beetje plakkerig, dan is je deeg goed.

Deeg voorbereiden voor het eerste rijsmoment.

Vet een beslag kom in met een laagje olie doe hierin je brood deeg en rol hem 1 keer goed door de olie en dek de kom af met plastic folie.
Laat het deeg daarna op een warme plek zonder toch 60 minuten rijzen.
Je deeg gaat in de 60 minuten verdubbelen van grootte en wordt steeds luchtiger.

Na de eerste rijstijd.

Haal het brood deeg uit de kom en duw er zachtjes een paar keer op zodat de lucht zich verdeeld door het deeg, dit zorgt voor mooie luchtige broodjes.
Kneed het deeg niet te hard of te lang want dan ben je alle lucht kwijt en worden het droge bakstenen.
Vorm van het deeg 4 evengrote bolletjes en vorm ze in een pistolet vorm.
Kijk even op YouTube hoe je dit het beste kunt doen want het is moeilijk te beschrijven.

Vervolg stap voor de tweede rijs

Neem een schone theedoek en bestuif deze met bloem, Leg hierop de pistolets en vouw 1 stukje theedoek omhoog tussen de pistolets zodat ze mekaar niet raken en niet aan mekaar kunnen plakken.
Vouw de theedoek rondom de broodjes en dek de broodjes af met een stuk plastic folie.
Zet ze nu terug op een warme plek voor de tweede rijs voor 45 minuten.

Oven voorverwarmen en bakken van de pistolets

Verwarm de oven voor met de bakplaat erin op 230 graden.
Zet de laatste 5 minuten van de rijstijd van de broodjes de waterkoker gevuld met water aan.
Als de broodjes klaar zijn met hun tweede rijs leg je een stuk bakpapier op de bakplaat en haalt de broodjes voorzichtig van de theedoek en legt ze op de bakplaat.
Snijd de broodjes 3 keer in met een nat en scherp mes.

Bakkers klaar? Bakken maar!


Neem 1 cakeblik of oven bestendigde schaal en vul die met kokend water uit de waterkoker en zet die op de bodem van de oven.
Schuif de bakplaat met de broodjes in de oven doe de deur dicht en verlaag de temperatuur van de oven naar 210 graden.
Bak de broodjes af in 20 tot 25 minuten.
Laat de broodjes na het bakken 10 – 15 minuten afkoelen op een rooster buiten de oven.

Eet smakelijk!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*