Radicchio risotto

Radicchio.

In de groente tas van De Tuin van Best zat een flinke krop Radicchio rosso.
Radicchio rosso is familie van de witlof maar lijkt er niet echt op qua vorm en kleur.
De Radicchio is een stevige krop ( sla) met wijnrode bladeren en witte nerven.
Het heeft een redelijk bittere smaak en heeft daarom qua smaak ontzettend veel weg van witlof, roodlof en andijvie.
In de supermarkt ben ik deze nog nooit tegengekomen behalve dan als kleine stukjes blad in een zakje salademix.

Wat kun je allemaal maken met de Radicchio rosso?

Omdat het een stevig soort groenten is kun je er veel kanten mee op in een salade.
Ook kun je in hem in kwarten snijden en grillen met een heerlijke olie.
Of verwerk hem in een stamppot of door de pasta.
Snijd hem in reepjes en verwerk hem in een maaltijdsoep of zoals ik gedaan heb in een risotto.
Een ideale groenten waar je lekker mee kunt variëren.

Ingrediënten voor Radicchio risotto voor 2 – 3 personen
  • 1 krop radicchio
  • 300 gram risotto rijst
  • 1 kleine rode ui
  • 150 milliliter rode wijn dit kun je eventueel vervangen voor groenten bouillon
  • 1 liter warm water
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 25 gram boter
  • 1 eetlepel grove zwarte peper
  • 1\2 theelepel witte peper
  • 1 eetlepel gedroogde Thijm
  • 1\4 theelepel zeezout
  • Vers gehakte peterselie voor garnering
Bereidingswijze
Stap 1

Snijd de onderkant van de radicchio en scheur de bladeren van de krop.
Was de radicchio goed en laat daarna goed uitlekken in een vergiet.
Schil de ui en snipper deze in fijne snippers.
Plet de knoflook en haal het velletje eraf.
Verhit in een ruime hapjes pan de boter en fruit de ui 2 minuten aan.
Voeg de risotto rijst en pers de knoflook en bak de risotto met de ui en de knoflook totdat deze glazig wordt.

Stap 2

Snijd de radicchio in dunne reepjes en doe deze bij de risotto rijst.
Voeg het venkelzaad, zwarte peper, witte peper, Thijm en het zout erbij.
Schenk de rode wijn erbij en laat dit zachtjes koken zodat de rijst de wijn goed op kan nemen.
Zodra de wijn is opgenomen door de rijst voeg je 1\3 deel van de liter water toe en wacht weer tot dit opgenomen is door de risotto.
Herhaal deze stap totdat het water op is.
Roer af en toe lichtjes door de risotto.

Stap 3

Laat dit nog even 2 minuten goed door verwarmen.
Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas en hak de peterselie.
Haal de pan van het vuur en roer de Parmezaanse kaas door de risotto.
Schep in borden en garneer met wat gehakte peterselie.

Eet smakelijk!

https://www.detuinvanbest.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*