Pretzel broodjes

Pretzel broodjes

Pretzel broodjes vers uit de oven.

Pretzel broodjes deze stonden al heel lang op mijn lijstje om te maken.
Ik vind dat chewy en zoute van een Pretzel erg lekker.
Als we in Duitsland gaan shoppen moet ik ook altijd een of twee pretzels eten.
Voor bij mijn burgers was ik opzoek naar een lekker en niet standaard broodjes.
Zo gezegd zo gedaan en ging ik aan de slag met het bakken van Pretzel broodjes.
Brood bakken is iets wat ik heerlijk vind om te doen lekker mijn handen in het deeg en zien ontstaan van een eindproduct.
De broodjes zijn zoals je kunt zien goed gelukt al was het vormen best wel een uitdaging want het is een behoorlijk plakkerig deeg.
Houd hier dus wel rekening mee en gebruik vooral niet teveel bloem, de beste manier voor het vormen is werken met natte handen.
Hierdoor blijft het deeg minder aan je handen plakken.

Pretzel of bretzel?

In Europa kennen we dit krakeling vormige broodje als Pretzel in Duitsland heet het een Bretzel en in Zweden een Kringlor.
De vorm van een klassieke Pretzel lijkt op een grote krakeling het is een deegsliert die wordt gevormd tot een bretzelknoop.
Het woord Pretzel is een verbastering van het woord Brezl.
Je hebt de zachte variante pretzels die zijn dus vaak in de vorm van een groot zacht chewy broodjes.
En de harde pretzels die we hier kennen als zoutje.
Die laatste zijn ook langer houdbaar.

Badderen in bakingsoda.

De broodjes worden voor het afbakken in de oven gebakken in een badje met bakingsoda en zeezout.
Hierdoor krijgen ze die kenmerkende chewy buitenkant en de bruine kleur.
Daarna worden ze ingesneden met een kruis en bestrooid met grof zeezout voordat ze de oven in gaan.
Het badderen of terwijl koken in baking soda is praktisch dezelfde werkwijze als bij het bakken van bagels.
Deze worden ook gekookt voordat ze afgebakken worden in de oven.

Wil jij ook eens een ander broodje bij je hamburger? Dan moet je deze Pretzel broodjes zeker eens proberen.

Pretzel broodjes

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 2 uur 30 min
Totale tijd 2 uur 45 min
Gang Brood, dinner, lunch, Ontbijt
Keuken Duits
Porties 8 broodjes

Ingrediënten
  

  • 500 gram Bloem
  • 1 zakje Gist van 7 gram
  • 2 theelepels Fijn keukenzout
  • 50 gram ongezouten roomboter gesmolten
  • 260 milliliter lauw warm water (30 graden)

Voor het bakingsoda badje

  • 3 eetlepels Baking soda
  • 1 eetlepel Fijn zout
  • 890 milliter Koud water

Extra nodig grof zeezout voor het bestrooien van de broodjes

    Instructies
     

    Voor de Pretzel broodjes

    • In de kom van je standmixer met de brooddeeg haak erop strooi je het zout op de bodem van de kom.
    • Hierover komt de bloem en strooi de gist erover.
    • Smelt de roomboter en doe deze in een maatbeker giet het water bij de boter en roer dit met een garde goed door.
    • Zet de mixer aan op stand 1 en giet langzaam het water/boter mengsel bij de bloem, zout en gist in de kom.
    • Laat de mixer rustig op stand 1 2- 3 minuten draaien tot alles goed gemengd is.
    • Het deeg mag niet meer plakkerig zijn.
      Is dat wel het geval mix dan nog 1- 2 minuten langer.
    • Mix het deeg daarna nog 1 minuut op stand 4.
    • Haal het deeg uit de kom en leg het op een licht bebloemd werkvlak we gaan nu verder kneden met de handen.
    • Kneed en duw het deeg nu continue over je werkblad heen en druk het tussendoor steeds flink plat met je vuist.
      Het kneden duurt ongeveer 10 – 15 minuten je moet uiteindelijk een zacht en soepel deeg over houden.
      Het kan dus zijn dat je nog wat langer moet kneden tot je het gewenste resultaat hebt.
    • Neem nu een stukje van je deeg en trek dit tussen je vingers voorzichtig uit tot een vliesje waar je doorheen kunt kijken.
      Scheurt het deeg snel en kun je er geen vliesje van trekken dan zul je langer moeten kneden tot dit wel lukt.
      Sla deze stap niet over want hiermee kun je checken of de gluten zich goed ontwikkelen.
    • Doe het deeg terug in de kom en dek af met een laag plastic folie.
    • Zet de kom op een warme plek en laat het deeg 60 minuten rijzen ( dit kan soms langer duren afhankelijk van de omgeving tempratuur )
      Het deeg moet uiteindelijk in volume verdubbeld zijn dus kijk altijd naar het deeg en nooit strikt naar de tijd.
      Soms heeft het korter nodig maar meestal langer dan 60 minuten.
    • Als het deeg in volume verdubbeld is duw er dan met je vuist in om de gasbellen in het deeg te verdelen.
    • Haal het deeg uit de kom en kneed het nog 1 minuut met je handen door.
    • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
    • Maak je handen licht vochtig (dit vind ik het beste werken) vorm nu 8 mooie strakke ronde bollen van het deeg.
    • Bollen vormen doe je door het deeg eerst lichtjes plat te drukken dan de punten van de het deeg weer naar mekaar toe te vouwen en dicht te knijpen.
    • Nu leg je hem op je werkblad en rol je hem in een draaiende beweging met je hand over je werkblad tot er een mooie strakke bol ontstaat.
      Hierdoor breng je spanning op het deeg aan en wordt hij mooi strak.
    • Herhaal bovenstaande stap met alle andere stukken deeg tot je 8 mooie even grote bollen hebt.
    • Leg de broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en dek af met een theedoek.
    • Laat de broodjes op een warme plek rijzen voor ongeveer 20 – 30 minuten.
    • Verwarm de oven vast voor op 220 graden boven en onder warmte.

    Het bakingsoda badje.

    • Neem een diepe pan en doe hierin het water met de zout en bakingsoda en breng aan de kook.
    • Let op dat het niet overkookt want door de bakingsoda gaat erg schuimen.
      Als het water kookt draai het gas dan naar middelhoog en laat het water met soda zachtjes borrelen.
    • Laat nu 2 broodjes met een schuimspaan voorzichtig in het soda badje zakken kook de broodjes 30 seconden per kant en haal ze dan met de schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op een taartrooster.
    • Herhaal bovenstaande stap met alle broodjes, als de broodjes uitgelekt zijn snijd de bovenzijde dan kruislings in met een scherp mes en bestrooi ze rijkelijk met grof zeezout.
    • Leg de broodjes nu terug op de bakplaat met bakpapier maar leg ze niet de dicht op mekaar.
    • Bak de broodjes in het midden van oven op 220 graden boven en onder warmte voor 16 minuten.
    • Haal de broodjes uit de oven en leg ze voorzichtig op een taartrooster waar je ze compleet laat afkoelen.

    Notities

    Eet smakelijk!

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Rating recept




    *