Herfst recept
Zeg je herfst dan zeg je pompoen!
Een typische herfst groente is toch wel de pompoen.
De Tuin van Best heeft op hun land verschillende pompoensoorten.
waaronder de fles pompoen, oranje pompoen, groene pompoen en de spaghetti pompoen.
De fles pompoen en de oranje pompoen zijn het meeste geschikt om soep mee te maken.
Deze zijn namelijk wat zoeter dan de groene pompoen.
Ook kun je uitermate goed met pompoenen bakken denk maar aan de Amerikaanse pumpkin pie.
Maar je kunt er ook heerlijk pompoenbrood mee maken of cupcakes.
Een groente waar je ideaal mee kunt variëren.
Ik heb het deze keer simpel gehouden en een heerlijke herfst soep gemaakt.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 fles pompoen van 1,5 kilo
- 2 grote wortels
- 1 groenten bouillon blokje
- sap van een sinaasappel
- 1 Granny Smith appel
- flink stuk gemberwortel
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- pompoenpitten
- zure room
Bereidingswijze
Stap 1
Schil de fles pompoen dit gaat het makkelijkste met een dunschiller.
Vervolgens roep je in mijn geval even een sterke partner met flink wat spierballen om de pompoen in blokjes te hakken.
En vergeet niet de zaadjes uit de pompoen te halen.
Was de wortel en snijd deze in halve maantjes.
Stap 2
Neem een grote soeppan en doe hierin een scheutje olijfolie.
Snipper de ui en doe deze in de pan, pers de teentjes knoflook uit boven de pan en fruit de ui en de knoflook 2 minuten aan.
Voeg na 2 minuten de wortel en de pompoen erbij en bak dit 7 minuten.
Schep het af en toe goed om hierdoor karamelliseert de pompoen een beetje en dat geeft veel meer smaak aan de soep.
Stap 3
Maak ondertussen de gember schoon ik schil altijd het bruine vliesje van de gember eraf met een dunschiller.
Maar je kunt het ook met de bolle kant van een lepel er zo afschrapen.
Kies welke optie jij het handigste vind.
Voeg aan de pan 1,5 liter water samen met 1 bouillon blokje en de rasp de gember boven de pan.
Breng de soep aan de kook en schil ondertussen de appel in kleine blokjes en pers de sinaasappel uit.
Stap 4
Als de pompoensoep kookt doe het sap van de sinaasappel en de stukjes appel erbij en laat de soep 20 minuten koken.
Pureer de soep na 20 minuten met een staafmixer glad.
Schep de soep in kommen en garneer met een dot zure room en voor de crunch wat geroosterde pompoenpitten.
Eet smakelijk!

