Parmezaanse kaas en oregano soda broodjes

Parmezaanse kaas en oregano soda broodjes

Parmezaanse kaas en oregano soda broodjes een hartige variatie op de klassieker

Parmezaanse kaas en oregano soda broodjes een lekkere hartige variatie op een traditioneel sodabrood.
Wie wel eens op vakantie in Ierland is geweest heeft het vast wel eens gegeten.
Een bijzonder brood waar Ierland bekent om staat.
Laat sodabrood nou toevallig mijn lievelingsbrood zijn.
Het recept voor een klassiek sodabrood staat al een geruime tijd online en vind je hier.
Daarnaast maakte ik ook al een zoete versie met chocolade en hazelnoten nu dus een hartige variant.
Namelijk met Parmezaanse kaas en oregano een heerlijke combinatie.
Sodabrood is een top brood om te bakken als je een beginnende bakker bent.
Het hoeft niet te rijzen dus ingrediënten mengen kort kneden en dan de oven in.

Dit brood stamt uit de periode van grootte voedsel schaarste in Ierland.
De traditie van het bakken van Soda brood stamt al uit 1830 .
In deze periode werd baking soda voor het eerst geïntroduceerd.
Baking soda is naast bloem en karnemelk een belangrijk bestandsdeel in Soda brood.
Het zorgt ervoor dat er gas vormt door een chemische reactie met de karnemelk.
Hierdoor komt er lucht in het brood en is het niet een compleet vast brood.
En het is ideaal om extra dingen aan toe te voegen zoals ik met dit recept gedaan heb.

Parmezaanse kaas en oregano soda broodjes

Parmezaanse kaas en oregano soda broodjes

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min
Gang Bijgerecht, Brood
Keuken De Ierse keuken
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 450 gram Tarwebloem
  • 1 theelepel Zout
  • 1 theelepel Bakingsoda
  • 400 milliter Karnemelk
  • 100 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 2 eetlepels Gedroogde Oregano

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 230 graden boven en onder warmte.
  • Rasp de Parmezaanse kaas
  • Mix alle droge ingrediënten (bloem, zout, oregano, Parmezaanse kaas, bakingsoda) in een mengkom door mekaar en maak met je handen een kuiltje in het midden.
  • Giet nu langzaam de karnemelk in het kuiltje en terwijl je doet mix je van de zijkanten de bloem door de karnemelk.
  • Meng het deeg met je handen goed door tot alles goed gemengd is.
  • Bebloem je werkblad met bloem en stort hierop het deeg.
  • Vorm nu met je handen een bol van het deeg.
  • Verdeel in 4 stukken of laat hem heel.
  • Leg het deeg op de met bakpapier bekleedde bakplaat.
  • Als je het in vieren heb verdeeld leg het dan een beetje uit mekaar heb je hem heel gelaten leg het brood dan in het midden van de bakplaat.
  • Neem een scherp mes of gebruik een lame (speciaal brood scoring mes) en snijd een diep kruis in de bovenkant of een diepe snee aan de achterkant op de helft van het brood(jes) zoals ik gedaan heb.
  • Schuif het soda brood(jes) in de oven en bak voor 30 – 40 minuten voor een heel brood en 15 tot 20 minuten voor 4 kleine broodjes in het midden van de oven.
  • Het brood is klaar wanneer deze hol klinkt als je erboven op klopt.
  • Haal het brood/broodjes naar 40 minuten bij een heel brood of na 20 minuten bij kleine broodjes uit de oven leg op een rooster en laat compleet afkoelen.

Notities

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




*