Panzanella met knoflook spaghetti

Panzanella is een heerlijke Italiaanse broodsalade gemaakt met als basis ciabatta en tomaten.
Deze salade wordt ook wel arme luis salade genoemd in Italië werd dit gerecht vaak gemaakt in de oude boerenkeukens om de restjes brood en groenten op te maken.

Ik maakte deze salade samen met een simpele knoflook spaghetti sinds ik thuis de Phillips pastamachine heb maak ik alle pasta’s zelf en ik vind het ook erg leuk om te doen.

Recept voor 4 personen

  • 1 afbak ciabatta
  • 6 trostomaten
  • 1 bakje groene olijven naturel of knoflook
  • 10 zwarte olijven optioneel
  • half potje kappertjes
  • 1 rode ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • 1 theelepel honing
  • peper en zout
  • feta kaas light of gewoon
  • verse basilicum
  • verse spaghetti of droge spaghetti voor 4 personen
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie voor de knoflookolie
  • rucola

Bereidingswijze
Bak de ciabatta af in de oven volgens de beschrijving op de verpakking.
Snijd de trosmaten in kleine stukken en doe ze in een mooie grote ovenschaal.
Schil de rode ui en snijd deze in dunne halve maantjes en voeg bij de tomaten stukjes voeg royaal peper en zout toe en mix dit alvast met 2 lepels wat door mekaar.
Voeg de olijven, kappertjes en 1 geperst teentje knoflook toe.


Als de ciabatta klaar is laat hem even afkoelen en scheur de ciabatta daarna in stukken voeg de ciabatta toe aan je salade en hussel alles goed door mekaar.
Voor de dressing doe je 3 eetlepels olijfolie samen met 3 eetlepels balsamico azijn en 1 theelepel honing in een schaaltje en roer dit goed door met een garde tot het een mengsel wordt. Giet de dressing over de salade en hussel de salade nogmaals goed door zodat de dressing en alle smaken goed opgenomen worden door het brood.

Als je een pastamachine hebt ga je nu de pasta maken volgens het recepten boekje wat erbij zit.
Heb je die niet zet dan alvast een ruime pan met water uit de waterkoker op en voeg er 1 eetlepel zout aan toe.
Zet de pan op hoog vuur zodat het goed gaat bubbelen, dit voorkomt het plakken van de spaghetti wat zeker ook erg belangrijk is bij het gebruik van verse pasta.
Meet de spaghetti af voor de juiste hoeveelheid voor 4 personen en doe de spaghetti in de pan met water, kook volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verwarm ondertussen een koekenpan met een flinke scheut olijfolie en voeg de andere 3 knoflook teentjes geperst toe. Verwarm dit even kort op hoog vuur zodat de knoflook zijn smaak af kan geven aan de olie.
Let wel op dat de knoflook niet verbrand dit kan best snel gebeuren dus je hoeft het maar kort te verwarmen.
Als de spaghetti klaar is giet je deze af met een vergiet en doe de spaghetti terug in de warme pan, giet nu de knoflookolie over de spaghetti en roer even door.

Serveer de spaghetti met de panzanella, rucola en de feta kaas.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*