Nasi goreng

Nasi goreng

Nasi goreng snel en simpel!

Nasi goreng is super gemakkelijk om zelf te maken zonder pakjes en zakjes.
En waag het niet om een kant en klaar gedroogde groente zakje nasi kruiden te gebruiken want dat is gewoon echt niet lekker.
Ik heb natuurlijk makkelijk praten want ik heb een voorraadkast vol met gedroogde kruiden en andere smaakmakers.
Misschien dat ik daar nog wel eens een blog aan wijdt wat er allemaal in mijn kelder en keukenkast te vinden is.
Want geloof me als je een mooie basis voorraad kruiden hebt kun je dit soort gerechten voortaan prima maken zonder pakjes en zakjes.

Maar goed nu terug naar de Nasi goreng wist je dat ik vroeger nasi helemaal niet lustte?
Dit is iets wat ik pas de laatste jaren heb leren eten.
Ook bij de chinees ging ik altijd voor witte rijst in plaats van nasi.
Terwijl de nasi van de chinees ook eigenlijk praktisch witte rijst is met een vleugje prei, ham en ei.
En de nasi goreng die mijn vader of moeder thuis altijd maakte vond ik altijd gort droog en smakeloos sorry pap en mam.

Sambal bij?

Ik hou wel van een beetje spice in mijn eten dus zo ook bij mijn versie van de nasi goreng mag wat sambal niet ontbreken.
Mijn favoriet Sambal Badjak of zoals ik hem thuis altijd noem sambal badjas.
Ik heb serieus eens per ongeluk in de supermarkt gevraagd of ze ook sambal badjas hadden haha.
De supermarkt medewerker heeft zijn eigen rot gezocht tot ik tot de ontdekking kwam dat ik dus het verkeerde tegen hem gezegd had.
Gelukkig kon hij er daarna hartelijk om lachen.
Hou je niet van heel pikant dan gebruik je maar een klein beetje of laat je het weg.
Als de nasi goreng in de smaak valt probeer dan zeker ook eens mijn Javaanse bami.

Nasi goreng

Nasi goreng

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min
Gang dinner
Keuken Indonesisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gram Zilvervliesrijst
  • 200 gram Hamlappen
  • 2 stuks Gele uien
  • 4 teentjes Knoflook
  • 1 bakje Verse voorgesneden nasi groente
  • 100 gram Gekookte hamblokjes
  • 4 stuks Eieren
  • 3 theelepels Sambal badjak
  • 2 theelepels Ketoembar
  • 1 theelepel Djinten
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel Zout
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/8 theelepel Kaneel
  • 1 snufje Nootmuskaat
  • 1 theelepel Laos
  • 4 eetlepels Ketjap manis
  • 2 eetlepels Arachide olie

Extra smaakmakers voor over de nasi

  • Gebakken uitjes, plakjes komkommer, atjar, seroendeng, gezouten pinda's en of kroepoek.

Instructies
 

  • Doe de rijst met een ruime hoeveelheid water in de pan ik gebruik altijd de volgende methode per kopje rijst 2 kopjes water.
    Breng de rijst aan de kook en kook deze in 10 – 12 minuten gaar.
    Laat de rijst goed afkoelen, ik doe dit door de rijst uit de pan te halen in een zeef te doen en boven een kom ijsblokjes te zetten.
  • Schil ondertussen de ui en snipper deze fijn, pel de teentjes knoflook en leg deze even aan de kant.
  • Snijd de hamlappen in kleine blokjes, verwarm 1 eetlepel arachideolie in een wokpan.
    Doe de hamlappen in de wok en bak rondom bruin, voeg de ui en fijngesneden knoflook erbij en fruit deze 2 minuten mee.
    Voeg de kruiden toe en bak deze 1 minuut mee.
  • Voeg de ketjap erbij en schep alles om.
  • Doe de groente en hamblokjes erbij en bak dit op hoog vuur knapperig.
  • Bak ondertussen in een koekenpan met 1 eetlepel arachideolie vier spiegeleieren.
  • Voeg de rijst in fases toe bij de groente en het vlees en schep goed om als alle rijst erdoor zit meng je de sambal badjak erdoor.
  • Verdeel de nasi goreng in 4 porties en leg op elk portie een spiegelei en garneer met plakjes komkommer nog wat extra smaakmakers.

Notities

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




*