Mosterdsoep met rammenas

Ramme watte?

In de tas van De Tuin van Best zat een rammenas iets waar ik nog nooit van gehoord had.
Dus het eerste wat ik zei was “ramme watte?”
Ik wist dus ook totaal niet wat ik er mee moest of waar het naar smaakte.
Al snel werd mij verteld dat het de smaak wat weg heeft van een combi tussen een radijs en mosterd.
Het heeft namelijk een scherpe smaak.


Nu kreeg ik als tip mee om als je de scherpte wilt gebruiken dan moest ik hem zo dun mogelijk schillen want de meeste scherpte zit net onder de schil.
Wil je hem minder scherp hebben dan moest ik hem dus dikker schillen.
Ik wist ook eigenlijk al vrij snel wat ik ermee wilde maken nadat ik duidelijk had wat de smaak de rammenas zou hebben.
Ik besloot om hem als extra smaakmaker en garnering te gebruiken in de mosterdsoep.

Ingrediënten voor 4 personen
  • 1 liter water
  • 2 stuks rammenas
  • 2 groenten bouillon blokjes
  • 200 milliliter droge witte wijn
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 150 gram grove mosterd (Groninger of Zaanse)
  • 125 milliliter slagroom
  • 300 gram gerookte spekreepjes
  • tuinkers voor garnering en extra smaak
Bereidingswijze
Stap 1

Bak de spekjes krokant in een koekenpan, je hebt hiervoor geen olie nodig want de spek bakt in eigen vet.
Schil ondertussen de rammenassen en snijd deze in kleine blokjes.
Als de spekjes klaar zijn haal je ze met een schuimspaan uit de pan en legt ze opzij op een bord.
Het spekvet wat overgebleven is in de pan daarin bak je de rammenas krokant en goudbruin.
Als deze krokant en goudbruin zijn haal je deze uit de pan en leg deze naast de spekjes op het bord.

Stap 2

Snipper de ui en en pel de knoflook.
Fruit de ui 2 minuten in de soeppan in een klein scheutje olijfolie.
Blus dit af met de witte wijn en verwarmd dit 2 minuten.
Voeg de mosterd en geperste knoflook teentjes bij de ui roer dit met een houten lepel 1 minuutje door zodat de smaken van de mosterd goed vrij komen.

Stap 3

Voeg de Bouillon bij de mosterd en wijn en breng de soep aan de kook.
Kook de soep 10 minuten en roer af en toe door de soep.
Als de 10 minuten voorbij zijn voeg je de slagroom toe en verwarm nog even kort door voor ongeveer 2 – 3 minuten.
Proef de soep en breng eventueel nog wat op smaak met peper en zout.

Stap 4

Serveer de soep met uitgebakken spekjes, rammenas en tuinkers en een lekker (koolhydraatarm) broodje of stukje stokbrood.

https://www.detuinvanbest.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*