Irish buttermilk pancakes

Irish buttermilk pancakes

Irish buttermilk pancakes

Irish buttermilk pancakes of beter gezegd Ierse karnemelk pannenkoekjes zijn mega lekker dik en fluffy.
Vorig jaar toen we op vakantie waren in Ierland Dublin.
Kregen we voor ontbijt deze heerlijke pannenkoekjes.
Oh wauw ik was meteen verkocht! Zo lekker luchtig en fluffy heerlijk met fruit en of bacon en natuurlijk Golden syrup.
Alsof er een engeltje over je tong piest.
Toen we terug thuis waren ben ik meteen de keuken in gedoken.
Om deze heerlijke pannenkoekjes te maken.
Mocht je benieuwd zijn naar nog meer recepten uit De Ierse keuken dan vind je die als je op deze link klikt.

Wat maakt deze pannenkoeken anders?

Door het gebruik van karnemelk en baking soda krijgen de pannenkoekjes een luchtige structuur en worden ze lekker fluffy.
De zuren in de karnemelk regeren op de baking soda.
Hierdoor ontstaat een chemische reactie (gasvorming) wat het deeg helpt om lucht erin te krijgen.
Hetzelfde gebeurd bij het bakken van een Irish soda bread.

Truc voor luchtige pannenkoekjes.

De truc om deze pannenkoekjes luchtig te houden is naast het gebruik van karnemelk en baking soda (gasvorming) om ze niet te lang te mixen.
Doe je dit wel dan mix je alle lucht eruit en worden het platte pannenkoekjes.
Ik gebruik hiervoor dus liever geen mixer maar gewoon een garde of Deense garde die kun je kopen bij Dille & Kamille.

Irish buttermilk pancakes

Ierse karnemelk pannenkoekjes lekker fluffy voor 8 tot 10 stuks afhankelijk van de grootte.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 20 min
Gang lunch, Ontbijt
Keuken Iers
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 225 gram Tarwe bloem
  • 1 1/2 theelepel Baking soda
  • 300 milliliter Karnemelk
  • 1 Ei
  • 25 gram Suiker Of vervang door zoetstof
  • Ongezouten roomboter & Olie om in te bakken.
  • Topping's fruit, bacon, honing of Golden syrup

Instructies
 

  • Neem een beslag kom en doe hierin alle ingrediënten behalve de olie en boter en mix met een garde of Deense garde tot een luchtig beslag.
  • Klop niet te lang maar net aan tot alles goed gemengd is en er geen klontjes meer in het beslag zitten.
  • Verhit een koekenpan en doe er een scheutje olie en een klontje boter in.
  • Doordat de olie heter wordt dan de boter bakken de pannenkoeken gelijkmatiger en de roomboter zorgt voor de smaak en goudbruine kleur.
  • Doe 2 – 3 hoopjes beslag in de pan gebruik hiervoor een juslepel zodat de pannenkoeken even groot worden.
  • Bak de pannenkoeken 2 – 3 minuten per kant.
  • Haal ze daarna met de spatel uit de pan en stapel ze op een bordje.
  • Garneer met topping's naar keuze.

Notities

Taitneamh a bhaint as do chuid béile


Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




*