Ierse plum pudding

Ierse plum pudding

Ierse plum pudding

Een echte kerst klassieker deze Ierse plum pudding.
Een rijke gestoomde kerst dessert vol met verschillende soorten gedroogd fruit.
Deze gestoomde kerstpudding heeft wat weg van de Britse Christmascake, je kunt dit gestoomde dessert uit Ierland ook een hele tijd van tevoren maken en hem voeden met alcohol.
Maar dit hoeft niet je kunt hem ook prima 2 dagen van tevoren maken.
Deze gestoomde heerlijkheid mocht uiteraard niet ontbreken voor An Irish Christmas.


Zelf heb ik hem 4 weken geleden gemaakt dan hoef je hem niet te voeden voor langer bewaren wel.
Ik heb er 2 gemaakt en elke dag 1 klein hapje geproefd om te kijken wat het met de smaak zou doen.
Zelf vond ik hem het lekkerst tussen 4 – 6 dagen je proefde goed het fruit en de smaak werd elke dag verrassender.
De tweede heb ik bewaard en ga ik met kerst eten, ik ben heel benieuwd hoe hij dan smaakt.
Mocht hij dan nog lekkerder zijn zal ik dat in dit recept aanpassen voor volgend jaar.


Wat gaat er allemaal in?

In deze Kerst klassieker uit Ierland vind je een variatie aan verschillende soorten gedroogd fruit denk aan; Rozijnen, Amarena kersen, gedroogde cranberry’s en natuurlijk ook gekonfijte Citrus schillen.

Stomen

Dit klassieke kerst dessert wordt gestoomd in een hitte bestendigde schaal of een speciale puddingvorm met deksel.
Ik gebruikte hier voor deze schalen van Pyrex cook & freeze in 2 maten 1,2 liter en 1,6 liter.
Het belang is wel dat je de schaal of vorm die je gebruikt goed bekleed met bakpapier aan de binnenkant en ook goed inpakt aan de buitenkant met bakpapier.
Dit zorgt ervoor dat de buitenkant van de pudding niet te krokant bakt deze moet namelijk ook lekker zacht blijven.
Neem voor het stomen wel goed de tijd want deze kerst klassieker moet 6 -7 uur stomen in een waterbad.


Ierse plum pudding

Recept voor 2 pudding 's elke pudding is voor 6 – 8 personen
Voorbereidingstijd 13 uur 15 min
Bereidingstijd 7 uur
Rijpingstijd van de pudding 4 – 6 dagen. 0 min
Totale tijd 20 uur 15 min
Gang Bijgerecht, Nagerecht, taart
Keuken Iers

Equipment

  • Waterbad pudding vorm of hitte bestendigde schaal, keukentouw, bakpapier , hoge pan theedoek en gebaksbordje.

Ingrediënten
  

  • 275 gram droge broodkruimels Sneetjes brood laten drogen op de verwarming of in broodrooster en malen tot broodkruim.
  • 225 gram Lichte muscovado suiker Of gebruik lichte basterdsuiker
  • 225 gram Gedroogde cranberry's
  • 275 gram Rozijnen
  • 225 gram Gele sultana rozijnen
  • 50 gram Fijn gehakte gekonfijte Citrus schillen
  • 115 gram Gesuikerde Amarena kersen (te koop bij de notenshop)
  • 225 gram ijskoude geraspte ongezouten roomboter
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 theelepels Koek en speculaas kruiden
  • 1 grote Winterpeen geraspt
  • 1 Jonagold appel geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 1 stuks Sinasappel ( sap en de rasp van de schil)
  • 2 Eieren
  • 450 milliliter Guinness

Instructies
 

  • Leg de roomboter even in de vriezer 45 – 60 minuten hierdoor wordt hij goed koud en kun je hem straks goed raspen.
  • Zorg dat het brood droog is en maal tot broodkruim in een foodprocessor.
  • Schil de appel en wortel, rasp de wortel en snijd de appel in kleine stukjes.
  • Meng broodkruimels met suiker, rozijnen, sultana rozijnen, cranberry's, fijngehakte gekonfijte Citrus schillen, Amarena kersen, zout, koek en speculaas kruiden, geraspte wortel, fijne blokjes appel, sinasappel rasp en sap van de uitgeperste sinasappel.
  • Rasp de roomboter en doe deze in de kom, meng twee eieren erdoor en giet de Guinness erbij.
    Roer alles goed door en zet afgedekt in nachtje in de koelkast roer voordat je naar bed gaat het geheel nog eens door en mocht je in de nacht nog uit bed gaan roer dan ook nog 1x keer door het mengsel heen.
  • Zet de 2 pudding vormen klaar en bekleed bodem en zijkant met 3 lagen bakpapier.
    Smeer de puddingvorm eerst in met boter bedek dan bodem en zijkant met bakpapier, smeer het bakpapier nu weer in met boter en bekleed bodem en zijkanten nogmaals met bakpapier.
    Smeer ook deze laag weer in en bekleed nogmaals met bakpapier en smeer weer in met boter.
  • Verdeel nu het pudding mengsel over de pudding vormen en druk lichtjes aan met je hand.
  • Knip 6 cirkels uit bakpapier ter grote van je pudding vorm en leg op elke pudding 3 cirkels bakpapier.
  • Nu gaan we de vormen in pakken leg 2 vellen bakpapier onder elke pudding vorm vouw het bakpapier om de schaal en knoop stevig dicht om de vorm met keukentouw.
  • Neem nu weer 4 vellen bakpapier en leg over de bovenkant van elke vorm 2 vellen bakpapier en vouw deze langs de vorm naar beneden.
  • Bind weer goed dicht met keukentouw zorg ervoor dat er touw kruislings over de bodem en bovenkant loopt en knoop goed en stevig het touw dicht.
  • Maak nu een stevig stuk touw door een paar strengen te vlechten en bind deze om de vorm zodat ze een soort hengsel vormen hiermee kun je straks de puddingvormen gemakkelijk uit het waterbad tillen.
  • Neem 2 hoge pannen ( of stoom ze 1 voor 1 als je maar 1 pan hebt zet de andere pudding dan terug in de koelkast)
  • Leg op de bodem van elke pan een in vieren gevouwen theedoek ( liefst wit of een oude doek kleur kan verdwijnen door het zo lang in warm water koken)
  • Leg hierop op elke theedoek een gebaksbordje op klein schoteltje op zijn kop.
  • Zet de pudding's op het schoteltje in de pan (pannen) vul de pan nu met water tot de helft van de pudding vorm.
  • Doe de deksel(s) op de pan(nen) en breng het water aan de kook zodra het kookt draai je het vuur naar middelhoog en laat je de pudding's 6 – 7 uur stomen.
  • Hou tussendoor het water niveau in de gaten vul het aan als het water te laag zakt.
  • Haal na de 6 – 7 uur de pudding's voorzichtig uit de pan (Pas op ze zijn heet en kijk uit voor de stoom)
  • Zet ze op een schone theedoek op het aanrecht en laat afkoelen (duurt zeker 1 uur voordat ze goed afgekoeld zijn)
  • Pak de pudding voorzichtig uit de schalen als ze goed afgekoeld zijn
  • Leg 2x 2 vellen bakpapier klaar leg op elke stuk (2 vellen bakpapier) de pudding's en pak ze goed luchtdicht in.
  • Bewaar op een donker plek bijvoorbeeld in een groot koekblik/ panettone blik en zet op een koele donker plaats.
  • Wil je de cake langer bewaren zal je er na 4 weken gaatjes in moeten prikken met een sate prikker en 1x per 2 weken met een of twee eetlepels cognac moeten voeden.
    Dit doe je door de de eetlepel(s) cognac over de gaatjes in de cake te sprenkelen en hem daarna weer goed in te pakken en koel en donker weg te zetten.
  • Zo kun je cake een paar maanden tot een jaar goed houden door het hoge alcohol percentage.
  • Als je de plum pudding wilt serveren doe je hem weer in de pudding vorm en stoom je hem weer op dezelfde manier voor 2 – 3 uur serveer

Notities

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*