Ierse colcannon

Colcannon kun je eigenlijk het beste vergelijken met onze Hollandse stamppot.
Dit traditionele Ierse gerecht wordt namelijk gemaakt van aardappel puree en kool.
Vaak wordt het in de herfst/winter gegeten omdat dan de boerenkool in het seizoen is.
In de Ierse pub staat de colcannon het hele jaar op de menukaart.
Colcannon kun je ook met andere koolsoorten maken.
Verder wordt het erg simpel gehouden en op smaak gebracht met room, boter en verse kruiden en soms lente ui.
De Ieren eten er vaak een stuk spek of ham bij.
Nu kwam ik tot de ontdekking dat er zelfs een Iers liedje is over de colcannon dat gaat zo;

The song “Colcannon”, also called “The Skillet Pot”, is a traditional Irish song

Did you ever eat Colcannon, made from lovely pickled cream?
With the greens and scallions mingled like a picture in a dream.
Did you ever make a hole on top to hold the melting flake
Of the creamy, flavoured butter that your mother used to make?

The chorus:

Yes you did, so you did, so did he and so did I.
And the more I think about it sure the nearer I’m to cry.
Oh, wasn’t it the happy days when troubles we had not,
And our mothers made Colcannon in the little skillet pot.

De melodie weet ik niet maar ik vond het in ieder geval erg leuk.
(Bron Wikipedia)

Ik heb vandaag voor mijn Ierse colcannon spitskool gebruikt omdat ik geen andere kool in de supermarkt kon vinden, en dit leek me ook wel erg lekker.


Ingrediënten voor 4 personen

  • 750 gram aardappelen
  • 1 grote spitskool
  • bosje lente ui
  • 50 gram verse bieslook
  • peper en zout
  • 200 milliliter melk
  • 50 gram roomboter

Bereidingswijze
Schil de aardappels en snijd de in kwarten.
Breng de aardappels in een ruime pan met water aan de kook en kook ze 20 minuten.
Was de spitskool en snijd in dunne repen doe de spitskool bij de gekookte aardappels.
Kook de aardappels eerst 10 minuten alleen in de pan voordat je de spitskool erbij doet.
Als de kooktijd om is giet je de aardappels met de spitskool af en doe ze terug in de pan.
Doe de melk en de roomboter erbij met wat peper en zout.
En stamp grof met een stamper.
Snijd de bieslook en lente ui erg fijn en roer deze door de colcannon.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*