Ierse appeltaart

Ierse appeltaart

Ierse appeltaart een heerlijke appeltaart uit mijn geliefde Ierland

Ierse appeltaart ik kan me niet eens meer herinneren hoe vaak ik deze wel niet gegeten heb.
Als ik op vakantie was in Ierland at ik deze steeds als dessert.
In elke pub vind je deze wel op de kaart staan bij de nagerechten.
De ene keer wordt ie gereserveerd met ijs, de andere keer met vanille custard of met een whisky saus.
Allemaal even lekker natuurlijk.
Ierland staat bekend om de Bramley appels deze appels zijn stevig en een beetje zurig.
Oorspronkelijk komen ze uit Engeland maar hij is super populair in Ierland.
Helaas zijn ze hier niet te verkrijgen.
Je zou een boom kunnen kopen maar van die prijzen wordt je niet echt vrolijk…..
Daarom gebruik ik voor mijn versie een stevige lichtzure appel zoals de Granny Smith gecombineerd met een Jonagold.
Kijk trouwens voor meer Ierse recepten hier.

Ierse appeltaart

Ierse appeltaart een heerlijke appeltaart uit mijn geliefde Ierland
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 1 uur 5 min
Gang Bijgerecht, dessert, taart
Keuken De Ierse keuken
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

Voor het taartdeeg

  • 300 gram Patentbloem
  • 150 gram Koude ongezouten roomboter in blokjes
  • 60 gram Suiker
  • 1 stuk Ei

Voor de vulling

  • 4 stuks Granny Smith appels
  • 2 stuks Jonagold appels
  • 60 gram Suiker
  • 2 theelepels Kruidnagel
  • 1 stuk Eidooier Voor het deeg in te smeren
  • Paneermeel voor de bodem

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onder warmte.
  • Neem een porseleinen taartvorm en smeer deze goed in met boter.
  • Neem een foodprocessor en doe hierin de bloem, suiker en boter zet hem aan en terwijl deze draait doe je het ei erbij.
    Laat de machine aan staan tot het deeg samenkomt tot een bal.
  • Haal de bal deeg uit de foodprocessor wikkel in plasticfolie en leg voor 20 minuten in de koelkast.

Voor de vulling en de verder taart

  • Schil de appels en verwijder de pitjes en het klokhuis.
  • Snijd appels in dunne plakken van dezelfde dikte.
  • Haal het deeg uit de koelkast na 20 minuten verdeel in 2 delen leg 1 deel even terug in de koelkast.
  • Rol het ene deel van het deeg uit op een lichtbebloemd werkblad tot een ronde lap die een paar centimeter groter is dan de taartvorm.
  • Rol het deeg losjes om de deegroller en laat het deeg in de vorm zakken.
  • Snijd overtollig deeg van de rand af.
  • Bestrooi de bodem rijkelijk met paneermeel dit zal het vocht uit de appels opzuigen en zorgt ervoor dat de bodem mooi gaar wordt.
  • leg nu een deel appels op de bodem en bestrooi deze met wat suiker en kruidnagel leg nu een volgende laag plakjes appel erop en verdeel ook weer opnieuw wat suiker en kruidnagel erover herhaal dit tot de taart mooi gevuld is en de appels, suiker en kruidnagel op is.
  • Haal nu het andere deel deeg uit de koelkast rol deze uit tot een ronde lap net zo groot als de taartschaal.
  • Leg dit deeg over de appels en druk de randen aan.
  • Je kunt zoals ik gedaan heb de restjes deeg uitrollen en nog wat versieringen uitsteken voor bovenop de taart.
  • Snijd in het midden een kleine opening boven in de taart in het deeg hierdoor kan de stoom ontsnappen tijdens het bakken.
  • klop de eidooier los en plak eventueel de versiering hiermee op de taart besmeerd de rest van de bovenkant van de taart in met het losgeklopte eigeel.
    Strooi nog wat suiker erover en schuif de Ierse appeltaart in het midden van de oven.
  • Bak de Ierse appelaart op 180 graden in het midden van de oven voor 35- 40 minuten.
  • Haal de taart uit de oven als hij klaar is laat hem compleet afkoelen of doe zoals ik en als hij nog een beetje warm is snijd je er een puntje uit serveer er een bolletje vanille ijs en slagroom bij.

Notities

Eet smakelijk!

2 Reacties

  1. Met kruidnagel, lekker. Ga ik eens uitproberen.

    • queennskitchen

      Leuk om te lezen! benieuwd wat je er van vind.

      Groetjes, Nicole’
      Queen N’s Kitchen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




*