Hele gebraden kalkoen.

Hele gebraden kalkoen uit de oven

Hele gebraden kalkoen uit de oven een showstopper tijdens het kerstmenu.
De kalkoen zie je in Ierland sinds de 20e eeuw steeds vaker op het kerstmenu staan.
Voor mijn Irish Christmas menu wilde ik eigenlijk traditioneel een hele gans bereiden.
Dat is namelijk een echte klassieker in de Ierse keuken.
Hier was helaas niet zo makkelijk aan te komen.
Dus werd het een hele gebraden kalkoen die tegenwoordig tijdens kerst ook bij de Ieren op de kersttafel te vinden is.
Deze is hier gelukkig in Nederland gemakkelijker te verkrijgen.

Diepvries kalkoen of verse kalkoen?

Beide kun je uiteraard gebruiken houd er met een diepvries kalkoen wel rekening mee dat deze 3- 4 dagen moet ontdooien in de koelkast.
En zorg ervoor dat hij dan voor de bereiding 1 uur op kamertempratuur moet komen.

Bijgerechten bij de kalkoen?

Een kalkoen is een showstopper voor bij je hoofdgerecht maar wat serveer je ernaast?
Tijden een Iers kerstmenu zijn er een aantal klassiekers die je traditioneel erbij kunt serveren.
Het eerste gerecht is spruitjes met spek en ui, ten tweede natuurlijk geroosterde aardappelen in ganzen of eenden vet.
En natuurlijk een heerlijke cranberry saus voor erbij.
Wat ook lekker is mocht je niet van spruitjes houden zijn Zoete boter kaneel worteltjes.
En natuurlijk een heerlijk glas koud Guinness en je kerstmenu is compleet.

Hele gebraden kalkoen

Hele gebraden kalkoen

Kalkoen van 2,8 kilo
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 1 uur 40 min
Totale tijd 2 uur 25 min
Gang dinner, Hoofdgerecht
Keuken Iers
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 hele Kalkoen van 2,8 kilo
  • 200 gram Ongezouten roomboter
  • 1 bol Knoflook
  • 1 Citroen
  • 10 gram Verse peterselie
  • 10 gram Verse tijm
  • 10 gram Verse Salie
  • 4 takjes Verse rozemarijn
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Laat de kalkoen 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Weeg de roomboter af en laat hem zacht worden 10 – 15 seconden in de magnetron is voldoende hij mag niet gesmolten zijn alleen super zacht.
  • Bestrooi de kalkoen van buiten en binnen rijkelijk met peper en zout en wrijf de kalkoen goed in met de peper en zout.
  • Verwarm de oven vast voor op 220 graden boven en onder warmte.
  • Maak voorzichtig met je vingers het vel los van de borst filets zie foto's.
  • Stop flink wat boter onder het vel op de borstfilet en masseer dit met je handen voorzichtig in.
    Dit zorgt ervoor dat de filet niet uitdrogen tijdens het gaar proces.
  • Prik gaatjes in de citroen en stop die in het karkas van de kalkoen, maak van de kruiden ook een mooi bosje en stop die ook binnen in de kalkoen.
  • Snijd de bovenkant van de hele bol knoflook af en stop deze ook in de kalkoen.
  • Neem een groot stuk keuken touw en leg deze onder de nek flap van de kalkoen.
  • Hou het touw strak langs de zijkant over de vleugels en daarna onder de poten door halen.
  • Draai het touw links nu 2x om het uiteinde van de poot heen en doe dit rechts ook.
    Bind nu beide poten bij mekaar en leg er een stevige dubbele knoop in.
  • Smeer nu de hele kalkoen goed in met de zachte boter en leg hem in een braadslede met de borst kant naar beneneden.
  • Steek er een vlees thermometer in door het dikste deel van de poot en het karkas.
  • Schuif de kalkoen in het midden van de oven voor 70 minuten.
  • Na 70 minuten draai je de kalkoen om nu met de borstzijde naar boven en laat hem nu nog 20 minuten garen.
    De kalkoen is goed als de kernthermometer 90 graden aangeeft.
  • Haal de kalkoen uit de oven en laat hem nog even 10 minuten staan alvorens hem aansnijd.
  • Serveer met de bijgerechten.

Notities

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




*