Gehaktbrood

Een recept voor een relaxte kerst!

Ga je dit jaar voor een relaxte kerst dan heb ik hier een heerlijk receptje voor je.
Dit gehaktbrood kunt je namelijk prima al de dag van te voren maken zodat je hem op de dag van het kerstdiner alleen nog maar even hoeft op te warmen in de oven.
Makkelijk toch?
In dit gehakt brood vind je binnen in namelijk ook nog een verassing namelijk gekookte eitjes.
Ik vind ei in gehaktbrood altijd erg lekker maar je kunt dit ook prima weglaten.
Of vervangen door een mix van gehakte noten ook erg lekker.

Ingrediënten voor een gehaktbrood voor 6 – 8 personen.
  • 750 gram half om half gehakt
  • 5 gekookte eieren
  • 50 gram verse peterselie
  • 30 gram verse bieslook
  • 1 grote gele ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels gehakt kruiden
  • 8 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 2 theelepels zout
  • 1\4 theelepel chilipoeder
  • 1 1\2 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel maggi
  • 140 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel Franse mosterd
  • 1\2 eetlepel maple siroop
Bereidingswijze
Stap 1

Zorg dat de eieren voor je aan het gehaktbrood begint al gekookt zijn en gepeld en afgekoeld dat maakt het straks gemakkelijker.
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
Bekleed een cakevorm met bakpapier dan krijg je het gehaktbrood er straks goed uit.

Stap 2

Doe het gehakt in een grote kom.
Snipper de ui en pel de teentjes knoflook.
Voeg de ui bij het gehakt en pers de teentjes knoflook uit boven het gehakt.
Snijd de bieslook en peterselie fijn en doe deze ook bij het gehakt.

Stap 3

Doe de gedroogde kruiden en kruidenmengsels bij het gehakt, doe de maggi erbij en een geklopt ei.
Meng dit met je handen goed door en doe het paneermeel erbij.
Kneed het gehakt met je handen goed door als je gehaktmengsel nog te nat is voeg dan steeds 1 eetlepel meer paneermeel toe.
Kneed het daarna steeds weer door het gehakt mag niet meer te nat zijn maar ook niet te droog.
Het gehakt moet goed aan mekaar plakken zodat het straks mooi bakt en mooie plakken geeft.

Stap 4

Verdeel het gehakt in 2 even grote delen en bekleed de cakevorm met het eerste deel.
Bekleed de bodem en de zijkanten goed met het gehakt en druk dit stevig aan.
Leg de 5 gekookte eieren in het midden op het gehakt achter mekaar.
Verdeel het overige deel van het gehakt verder over de vorm en zorg dat de eieren goed bedekt zijn en druk het met je handen goed aan.

Stap 5

Doe de tomatenpuree met de mosterd en maple siroop in een bakje en roer dit met een vork goed door.
Verdeel deze saus over het gehaktbrood en strijk met een spatel glad.
Zet het gehaktbrood in het midden van de oven en bak deze 45 – 50 minuten.

Stap 6

Haal het gehaktbrood uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen in de vorm.
Haal het gehaktbrood daarna voorzichtig uit de vorm en snijd in plakken.

Extra opmerking

Als je het gehaktbrood een dag eerder maakt kun je hem het beste heel laten en in de vorm laten afkoelen en de volgende dag opnieuw verwarmen.
Op 180 graden voor 15 – 20 minuten.
Of nog niet afbakken en rauw afgedekt onder aluminium folie 1 dag in de koelkast bewaren en op de dag zelf afbakken voor 45 – 50 minuten op 180 graden.

Serveersuggestie

Erg lekker met aardappelpuree, Pommes duchess of aardappel kroketten.
En boontjes of witlof met ham en kaas uit de oven.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*