Frietje stoofvlees

All time favorite!

Als wij een keer een frietje gaan halen dan neem ik standaard een frietje stoofvlees zo lekker vind ik dat.
En daar gaat dan altijd nog een dikke vette klodder mayo op.
Nou komt het niet vaak meer voor dat we een frietje gaan halen want ik maak het net zo lief zelf.

Dus toen ik laatst een heerlijke pan stoofvlees met Guinness gemaakt had.
Zie onderstaande link.
Moest daar natuurlijk wel verse frieten bij.
wist je dat zelf friet bakken helemaal niet moeilijk is het enigste wat je nodig hebt zijn goede frietaardappel, frietjessnijder een frituurpan en een beetje geduld 😉

De frieten moeten in de ochtend alvast voorgebakken worden.
Je laat ze daarna volledig afkoelen en bakt ze in de avond af hierdoor worden ze lekker knapperig.
Zelf frituur ik altijd in frituurolie in plaats van frituur vet.
Frituurolie bestaat uit plantaardige oliën en bevat hierdoor vooral onverzadigd vet.
Terwijl (hard) frituurvet vaak veel verzadigd vet bevat.
Frituren bevat natuurlijk altijd wel meer calorieën.
Dit komt omdat producten die je frituurt vetter worden doordat ze in olie\vet gebakken worden.

Maar er is helemaal niets mis mee om af en toe een keer iets te frituren.
Zolang je dit niet dagelijks doet en je basis uit gezonde producten en voeding bestaat kan dit best.
Kies dan wel altijd voor plantaardige frituurolie als je aan de slag gaat met frituren.
Omdat deze dus meer onverzadigd vet bevatten en dus beter voor je zijn dan hard frituurvet.
Onverzadigde vetten hebben een positiever effect op je gezondheid.

Frietje stoofvlees recept voor verse frieten

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 12 min
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • Frituurpan
  • Fritessnijder
  • kookwekker

Ingrediënten
  

  • 1 kilo Friet aardappelen
  • 3 Liter Frituurolie
  • Peper en zout
  • 1 Bak Water

Instructies
 

  • Ik vind frites met schil altijd erg lekker.
    Wil je dit niet dan kun je je aardappelen eerst schillen.
  • Voor frites met schil:
    Boen de aardappelen schoon onder de kraan zorg dat al het zand van de schil is.
  • Haal de aardappelen door de fritessnijder en leg de gesneden friet in een bak met water.
    Laat de frites 15 minuten in het water staan.
  • Vul ondertussen de frituurpan met olie en zet deze aan op 140 graden.
  • Giet het water na 15 minuten weg uit de kom en droog de frites goed af met een theedoek zorg ervoor dat ze helemaal droog zijn.
  • Zet een vergiet op een bord met een laag keukenpapier erin alvast klaar naast de frituurpan.
  • Als de frituurpan op temperatuur is doe je de gesneden friet verdelen over 2 porties.
  • Doe de 1e portie in het frituurmandje en laat de friet zakken in de frituurolie.
    Bak de frites 5 minuten voor.
  • Haal na de 5 minuten het mandje voorgebakken friet omhoog laat hete even uitlekken en doe de frites in het vergiet.
  • Doe hetzelfde als hierboven met de 2e portie.
  • Laat de frites compleet afkoelen in het vergiet zodat je ze op een later tijdstip kunt afbakken.
  • Voor het afbakken:
  • Verwarm de frituurpan op 180 graden.
  • Zodra de olie op temperatuur is verdeel de de voorgebakken frites weer in 2 porties.
    Bak elke portie af voor 6 minuten op 180 graden.
  • Zodra ze klaar zijn laten uitlekken alvorens je ze in het vergiet doet en bestrooi beide porties met zout.
  • Serveer met het stoofvlees

Notities

Smullen maar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




*