Flantaart

Het was alweer eventjes geleden dat ik gebakken had.
Nou had ik geen zin om naar de winkel te gaan, maar gelukkig heb ik altijd wel standaard ingrediënten in huis om iets lekkers te maken.
Deze keer werd het een flantaart wat is een flantaart precies?
Flantaart is een Franse custard taart de basis bestaat meestal uit een bodem van koekjes of biscuitjes en de bovenlaag is een gebakken laag custard vla.

De taart is erg zacht en romig maar ik wilde er nog iets knapperigs bij.
Ik vindt het persoonlijk namelijk altijd wel fijn als er een beetje crunch bij een taart zit dus maakte ik als crunchy topping gekarameliseerde amandelen.
Een simpele maar eenvoudige taart maar doet het prima als toetje of bij een lekker kopje koffie of thee.

Ingrediënten

  • 200 gram Maria biscuitjes
  • 100 gram roomboter
  • 500 milliliter volle melk
  • 250 gram suiker
  • 60 gram maizena
  • 2 eetlepels puur vanille extract
  • 1 eidooier
  • 2 eieren
  • 50 gram blanke amandelen
  • 50 gram amandelen met vlies

Bereidingswijze
Maal de de Maria biscuitjes fijn in een keukenmachine tot fijn kruim.
Smelt ondertussen de boter in een klein steelpannetje en roer de koekruimels erdoor.
Neem een taartvorm van 24 centimeter doorsneden en bekleed met bakpapier.
Verdeel de koekkruimels met de boter over de bodem en druk stevig aan met de achterkant van een lepel of met de bodem van een stevig glas.

Zet de bodem 10 tot 15 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op hete lucht 170 graden.
Neem een steelpan doe hierin de maizena en een beetje melk en roer goed door totdat er geen klontjes meer zijn.
Roer dan de rest van de melk erdoor met 100 gram suiker, honing en de vanille en breng het mengsel al roerend op middelhoog vuur aan de kook en draai dan het vuur uit.

Klop de eieren samen met de eidooier los in een grote kom en giet al roeren het melk – ei mengsel erbij.
Roer goed door en giet het dan in de taartvorm en zet de taart 35 minuten in de oven op 170 graden.
Laat de taart na de 35 minuten in de springvorm nog 10 a 15 minuten afkoelen.
Langer kan ook.

Verhit ondertussen een pan met dikke bodem verdeel de overgebleven suiker over de bodem en voeg 2 eetlepels water toe.
Laat de suiker op laag vuur lichtbruin karamelliseren.
Draai het vuur uit en roer voorzichtig de amandelen erdoor.
Stort de amandel karamel op een vel bakpapier en laat het afkoelen.
Breek er daarna kleine stukken van en serveer als topping op de taart.

Eet smakelijk!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*