Bloemkool nasi

Koolhydraatarme nasi

Vroeger lustte ik nooit nasi of bami ik moest daar niets van hebben vond het vaak te droog of te pittig.
Ook de nasi van de chinees vond ik maar niets met al die stukjes gekke groenten erin.
Inmiddels ben ik de afgelopen jaren meer van nasi en bami gaan houden en nu lust ik het wel en kan het me niet pittig genoeg zijn.
Raar hé hoe je smaak ineens zo kan veranderen in de loop der jaren.
Maar helaas past nasi niet in een koolhydraatarme levensstijl, en toch had ik wel weer eens zin een bordje pittige nasi.
En daar kwam de veelzijdige bloemkool om de hoek kijken.
Wat je daar eigenlijk allemaal van kan maken van pap, tot broodjes en pizza bodems en zelfs deze heerlijke nasi.

Lekker veel groenten

In deze versie van mijn bloemkool nasi zitten lekker veel groenten en natuurlijk de nodige dosis kruiden en pit.
Iets wat bloemkoolrijst wel echt nodig heeft is dat je het flink op smaak moet brengen.
Gelukkig neemt bloemkoolrijst goed smaken op omdat het een neutrale groente is dus je kunt lekker experimenteren met kruiden en je eigen smaak eraan geven.
In dit recept zitten de kruiden die ik het liefste gebruik maar je kunt natuurlijk altijd zelf nog kruiden vervangen als er iets tussen staat wat je niet lekker vindt.

Ingrediënten voor 2 – 3 personen
  • 400 gram bloemkoolrijst
  • 300 gram hamblokjes
  • 3 eieren
  • 2 wortels
  • 1 kleine prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote gele ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 50 gram taugé
  • 1 rode puntpaprika
  • verse gember geraspt 1 1\2 theelepel
  • peper 1 theelepel
  • zout 1 theelepel
  • komijnpoeder 1 theelepel
  • 1/2 theelepel gemalen koriander
  • 1/4 theelepel citroengras poeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 1/2 eetlepel sambal badjak
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel chili poeder
  • wok olie
Bereidingswijze
Stap 1

Verhit een koekenpan met een scheutje olie kluts de eieren in een schaaltje en bak op laag vuur een omelet in de koekenpan.
Was ondertussen alle groenten en snijd ze in dunne reepjes en/of blokjes en zet opzij in een schaaltje.
Als je omelet mooi goudbruin is haal je deze uit de pan en laat afkoelen op een bord.

Stap 2

Neem een grote wokpan en doe hierin 2 eetlepels wok olie en verwarm de wok goed.
Doe alle kruiden inclusief de geraspte gember en de sambal badjak in de wok en verwarm dit 1 – 2 minuten hierdoor komen alle smaken beter uit de kruiden.

Stap 3

Snipper ondertussen de ui en pel de teentjes knoflook.
Doe de gesnipperde ui in de wok en pers de knoflook erboven uit en roer dit met een spatel goed door.
Fruit de ui/knoflook 1 minuut op hoog vuur.

Stap 4

Doe alle groenten in de wok (zonder de bloemkoolrijst) en wok dit op hoog vuur 8 – 10 minuten schep alles met een spatel regelmatig om.
Voeg na 8 – 10 minuten de hamblokjes, bloemkoolrijst en de ketjap toe. Bak dit nog 4 minuten.

Stap 5

Snijd ondertussen de omelet in kleine reepjes en doe ze bij de rest van de nasi in de pan.
Verwarm het gerecht nog 2 minuten door.

Stap 6

Is je nasi nog niet pittig genoeg dan kun je nog wat extra sambal badjak of chilipoeder bij je nasi doen.
Is je nasi goed op smaak dan kun je hem meteen serveren.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*