Bangers and Mash

Bangers and mash is eigenlijk gewoon kruidige aardappelpuree geserveerd met worstjes en een rijke uien jus.
Vaak wordt daar nog uienringen of doperwtjes bij geserveerd.
Je ziet het in elke Ierse pub of restaurant wel op de kaart staan en het smaakt natuurlijk extra lekker met een heerlijk glas koude Guinness!

De aardappel is toch wel een belangrijk product voor de Ieren en hij wordt vaak in verschillende gerechten gebruikt.
De aardappel groeit namelijk bijna op alle grond en zit bomvol vitamines.
Toch hebben de Ieren ook een hele periode bijna zonder aardappelen gezeten.

Dit komt namelijk omdat er in 1845 – 1850 een flinke hongersnood was in Ierland.
Aardappelen waren namelijk hun belangrijkste voedselbron maar doordat de oogst dat jaar mislukt was door de aardappelziekte stierven er helaas heel veel Ieren.
Toch zijn de Ieren nog steeds erg trots op hun aardappels.
En kent de Ierse keuken veel verschillende recepten waarbij de aardappel in de hoofdrol staat.
Zo ook dus dit heerlijke Ierse pub gerecht Bangers and mash!



Ingrediënten voor een Iers Pub gerecht voor 2 personen

  • 600 gram kruimige aardappels
  • 50 gram roomboter
  • 100 milliliter volle melk
  • 50 gram verse bieslook
  • 2 worstjes ( rund, lam, kip of varken )
  • 2 grote gele uien
  • 50 gram roomboter om in te bakken
  • 250 milliliter runderbouillon
  • 1 zakje jus poeder

Bereidingswijze

Schil de aardappels en snijd ze in vieren, hierdoor garen ze beter.
Doe de aardappels in een grote ruime pan met water en breng aan de kook.
Kook de aardappels 12 tot 15 minuten.
Verwarm de roomboter in een koekenpan en bak hierin de worstjes goudbruin.
Schil alvast de ui en snijd hem in halve ringen en zet deze even opzij in een bakje.
Zo kun je ze straks makkelijker toevoegen aan de jus.
Als de worstjes klaar zijn doe je de uienringen erbij en bak deze even kort mee.
Giet de bouillon erbij en de jus poeder en breng het geheel weer aan de kook.
Laat de pan met worstjes en uien jus even 10 minuten nog zachtjes koken.

Giet de aardappels af en breng eventueel nog wat op smaak met peper en zout.
De roomboter en de melk kunnen nu bij de aardappels en stamp het nu tot een gladde puree.
Knip de verse bieslook fijn en doe deze bij de aardappel puree en roer het goed door met een lepel.
Serveer de aardappelpuree met de worstjes en flink wat uien jus, en een koud glas Guinness mag hier natuurlijk niet bij ontbreken.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*