Bananen gezouten karamel tarte tatin

Bananen gezouten karamel tarte tatin

Bananen gezouten karamel tarte tatin een heerlijke taart voor bij de thee

Bananen gezouten karamel tarte tatin als ik ergens dol op ben is het een tarte tatin.
Dat heeft voor mij alles in huis waar ik van hou krokant, zoet en sticky.
Op de site staat een recept voor een hartige tarte tatin met uien dat recept vind je hier.
Maar ik had nog geen zoete variant online staan.
Klassiek is een tarte tatin met appel of peren maar je kunt dit ook gemakkelijk met andere fruitsoorten maken.
De Tarte tatin vind zijn origine in Frankrijk en is eigenlijk door vergissing ontstaan.
Ik ben ontzettend blij met deze vergissing want naast dat deze taart erg lekker is is deze ook nog eens snel gemaakt.
Om gezouten karamel te maken voeg je aan de karamel grof zeezout toe ik gebruik daarvoor altijd deze.
Deze soort vind ik gemakkelijk omdat het in een handige bewaar bus zit maar je kunt natuurlijk altijd voor een andere optie gaan.
Belangrijk bij deze taart is dat je nog redelijk groene bananen gebruikt.
Gebruik je namelijk te overrijpe bananen dan wordt de taart heel zacht en papperig en dat is niet zo lekker.
Ik gebruik dus het liefste bananen die nog redelijk groen zijn.

Bananen gezouten karamel tarte tatin

Bananen gezouten karamel tarte tatin

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur
Gang taart, Tussendoortje
Keuken Frans, Nederlands
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 4 stuks Bananen
  • 1 rol Bladerdeeg uit de koeling
  • 200 gram Suiker
  • 4 eetlepels Water
  • 15 gram Zeezout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven en onder warmte.
  • Neem een steelpan met een dikke bodem en doe hierin de suiker met het water en verwarm dit op laag vuur.
  • Het duurt ongeveer 8 – 10 minuten tot de suiker karamelliseert.
  • Probeer zo min mogelijk te roeren maximaal 2 keer met een houten lepel om de (karamel) suiker gelijkmatig in de pan te houden.
  • Neem een gietijzeren steelpan of een quichevorm en schenk hierin de karamel.
  • Strooi hier overheen het zeezout.
  • Pel de bananen uit de schil en halveer deze door de lengte en leg in de karamel.
  • Neem de rol bladerdeeg uit de koelkast en leg deze over de bananen in de pan of quiche vorm stop de randen voorzichtig in aan de zijkant.
    En snijd een gaatje in het midden van het bladerdeeg zodat het vocht tijdens het bakken kan ontsnappen.
  • Bak de bananen gezouten karamel tarte tatin 30 minuten in de oven.
  • Haal de tarte tatin na 30 minuten uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen in de pan of vorm.
  • Zet na 10 minuten een groot bord op de pan of vorm en draai de pan/ vorm met bord om en haal voorzichtig de pan/vorm weg.
  • Je kunt de tarte tatin warm of koud serveren.

Notities

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




*