Foodfromclaudnine had op instagram de donutchallenge in het leven geroepen.
Nou staan donuts nou niet echt bekend als een gezonde zoete snack, dus dacht ik daar moet ik iets mee.
Zo kwam ik op bananen donutballetjes ze bestaan maar uit een paar ingrediënten en het hoofdingrediënt is banaan.
Recept voor 8 tot 10 balletjes
- 2 rijpe bananen
- 3 tot 4 eetlepels zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- kaneel suiker
- 1 theelepel poedersuiker (dit is nodig als je bananen net niet rijp genoeg zijn anders kun je dit weg laten)
- zonnebloem olie om te frituren
Bereidingswijze
Zet een diepe pan op het vuur en vul met de zonnebloemolie zorg dat je er flink wat in doet want de balletjes de bodem niet kunnen raken.
Neem een beslag kom doe hierin de bananen en prak ze met een vork of maak ze fijn met je handen.
voeg lepel voor lepel het zelfrijzend bakmeel toe, meng het beslag met je handen want zo kun je beter bepalen wanneer het beslag dik genoeg is.
Het beslag moet iets dikker zijn dan een pannenkoeken beslag maar niet te dik.

Voeg het bakpoeder en het snufje zout toe en meng met je handen nog even door.
Om te testen of de olie heet genoeg is kun je een stukje brood in de olie doen wanneer het rondom het brood hard begint te bubbelen is je olie warm genoeg.
Mijn opa gebruikte dit trucje altijd als hij oliebollen ging bakken.
Als je olie heet genoeg is neem je een ijsbolschep en doe hier een beetje beslag in en laat dit in de olie zakken.
Draai de bollen tussendoor een keertje om zodat ze goudbruin zijn aan beide zijde.

Haal ze met een schuimspaan of een frituurschep uit de olie en laat even uitlekken op keukenpapier.
Strooi een flinke scheut kaneelsuiker op een bord en rol hier je donutballetjes door voordat je ze serveert.
Eet Smakelijk!
