Naan – Indiaas brood

Naan – Indiaas brood zelf maken.

Naan is een heerlijk Indiaas brood heerlijk bij curry’s maar ook het ideale brood om te serveren bij heerlijke dips.
Naan betekend letterlijk brood, vaak noemen we het hier in Nederland Naanbrood wat eigenlijk dubbelop is want dan zeg je dus brood brood.
Klinkt een beetje vreemd toch.

In India gebruiken ze Naan om het eten mee op te scheppen dus eigenlijk als een soort lepel.
Oorspronkelijk wordt Naan in een tandoori oven of kleioven gebakken.
Deze wordt dan aan de zijkant van de oven geplakt en zodra hij gaar is laat hij los.
Thuis kun je deze gewoon prima in hete koekenpan bakken, na het bakken kun je de naan nog insmeren met knoflookolie en bestrooien met koriander of komijn.
Deze variant heb ik gewoon lekker naturel gelaten.
Je kunt deze naan ook serveren bij kip tandoori.

Naan – Indiaas brood

Heerlijk verse naan voor bij de curry, kip tandoori of als brood voor bij dips.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang Bijgerecht
Keuken Indiaas
Porties 8 personen

Ingredi├źnten
  

  • 325 gram Patentbloem
  • 1 zakje Droge gist
  • 1 Ei
  • 1 theelepel Suiker
  • 120 milliliter Warm water
  • 60 milliliter Olie ik heb milde olijfolie gebruikt maar zonnebloemolie is ook prima
  • 60 milliliter Karnemelk
  • 1/2 theelepel Zout

Instructies
 

  • Meng het warme water met de gist en laat dit even 5 minuten staan.
  • Meng de bloem, ei, karnemelk, zout en en giet het warme water met de opgeloste gist erbij.
  • Meng dit in een standmixer met de deeghaak voor z'n 5 minuten op de laagste stand.
    Of kneed met de hand.
  • Doe het deeg in een met olie ingevette schaal, dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plaats 1 uur rijzen.
  • Ik heb op mijn oven een speciaal programma om deeg te rijzen dus ik doe dit in de oven.
  • Haal na 1 uur het deeg uit de kom, en leg op een een met bloem bestoven werkvlak.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke bollen en rol ze met een deegroller uit tot een langwerpige ronde lap.
  • Verhit een klein beetje olie in de pan en bak de naan hierin gaar.
  • Zodra ze bruine plekjes krijgen draai je ze om dit duurt ongeveer 1, 1,5 minuut per kant
  • Houd ze warm onder een theedoek.
  • Optioneel kun je ze insmeren met wat olie, waarin je knoflook hebt geperst of koriander, of komijn aan toegevoegd hebt.

Notities

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept