Koolhydraatarme citroencake

Bakdag!

Vaak komt het zo uit dat ik op woensdag en op zondag lekker aan het bakken ben.
Niets zo fijn als “from scratch” een koolhydraatarme topper te bakken.
Want deze citroencake is wel degelijk een topper! Luchtig en een subtiele citroensmaak.
Bijna niet van een gewone cake te onderscheiden.
Waardoor de cake zo lekker luchtig wordt is doordat je eerste de eieren in een minuut of 5 – 8 lekker luchtig klopt.


Daarna voorzichtig de rest er door heen mengen zodat zoveel mogelijk de luchtigheid behoudt.
Hoewel ik erg van koken hou vind ik bakken van cakes, brood en taarten ook heerlijk.
En wie wil er nou niet tijdens een koolhydraatarme levensstijl van een plakje cake of koekje op zijn tijd genieten?
Want het moet natuurlijk wel leuk blijven en je moet ook kunnen blijven genieten.
En dat kan ook prima tijdens een koolhydraatarme levensstijl.
Dus hupsakee snel de keuken in en bakken maar!

Ingrediënten voor 16 – 20 plakken cake
  • 5 eieren
  • 200 gram amandelmeel
  • rasp van 1 citroen
  • 200 gram Philadelphia roomkaas naturel
  • sap van 1 citroen
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1\2 eetlepel vanille extract
  • 1\4 theelepel Himalaya zout
  • 1 eetlepel koek kruiden
Bereidingswijze
Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
Bekleed een cakevorm met bakpapier zodat je de cake er straks zonder te breken of scheuren uit kunt halen.
Doe de eieren in de mengkom van je mixer en klop ze op hoge stand in 5 – 8 minuten luchtig.

Stap 2

Doe in een andere kom de bakpoeder, amandelmeel, koek kruiden, zout en de citroenrasp en meng dit met een spatel door.

Stap 3

Voeg voorzichtig tijdens het luchtig kloppen van de eieren het vanille extract en citroensap toe en klop de eieren verder luchtig.
Zet de mixer op een lage snelheid en voeg beetje bij beetje de roomkaas toe aan je beslag.
Voeg pas weer een beetje roomkaas bij de geklopte eieren als de andere goed vermengd is.

Stap 4

Klop nu de eieren met de roomkaas nog 2 minuten op hoge snelheid.
Haal de mengkom van de mixer en spatel in kleine beetjes de rest van je droge ingrediënten door de luchtig geklopte eieren.
Giet je beslag in de cakevorm en bak de cake in 45 minuten af op 180 graden in het midden van de oven.

Stap 5

Laat de cake als hij klaar is 15 minuten afkoelen in de vorm.
Haal hem er daarna voorzichtig uit en laat de cake verder zonder bakpapier volledig afkoelen op een taartrooster.

Bewaartips

Je kunt de cake het beste 5 dagen in een luchtdichte bak op het aanrecht bewaren.
Invriezen in plakken kan ook maar dan moet je er wel rekening mee houden dat hij dan droger wordt.
Persoonlijk vind ik hem vers het lekkerste en als je hem gewoon op het aanrecht bewaard.

4 reacties

    • Hoi, Debbie
      Wat ontzettend jammer!
      Ik heb hem zelf al meerdere keren gemaakt en verschillende mensen hebben hem geproefd en vonden hem heerlijk.
      Smaken verschillen natuurlijk je zou de volgende keer extra citroenrasp en misschien 1\2 theelepel citroenextract toe kunnen voegen, als je een sterkere citroensmaak wilt hebben.
      Persoonlijk vond ik hem dan zelf te sterk naar citroen smaken en de citroen te overheersend.
      En zoetstof kun je natuurlijk altijd naar eigen smaak aanpassen ik ben zelf niet zo van het hele zoete.
      Hopelijk kun je hier iets mee.
      In ieder geval bedankt voor je eerlijke mening.

      Groetjes, Nicole
      Queen N’s Kitchen.

    • Hoi, Jaquei!
      Wat leuk dat je hem gemaakt hebt.
      En helemaal goed natuurlijk met extra citroenextract en zoetstof gewoon lekker aanpassen naar eigen smaak.
      Groetjes, Nicole
      Queen N’s Kitchen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *