Koolhydraat beperkte speculaas rozijnen cake

Zelfde basis andere smaken

De koolhydraatarme citroencake die ik laats deelde is een prima basis om andere cake variaties op te maken.
Vervang het citroensap en de rasp bijvoorbeeld voor vanille extract en extra speculaaskruiden en je krijgt een heerlijke speculaascake.
Je zou ook cacaopoeder en stukjes chocolade toe kunnen voegen voor een chocoladecake.
De variaties zijn eindeloos.
Deze keer liet ik het citroenrasp en het sap achterwege, gebruikte vanille extract en rum extract en voegde extra speculaaskruiden toe.
Op het laats nog wat rozijnen en tadaaaa! en compleet nieuw cake recept.

Ingrediënten voor 16 tot 20 plakken cake
  • 5 eieren
  • 200 gram amandelmeel
  • 1 tot 2 eetlepels rum extract
  • 200 gram Philadelphia roomkaas naturel
  • sap van 1 citroen
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1\2 eetlepel vanille extract
  • 1\4 theelepel Himalaya zout
  • 3 eetlepels speculaaskruiden
  • 100 gram gewelde rozijnen
Bereindingswijze
Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
Bekleed een cakevorm met bakpapier zodat je de cake er straks zonder te breken of scheuren uit kunt halen.
Doe de eieren in de mengkom van je mixer en klop ze op hoge stand in 5 – 8 minuten luchtig.

Stap 2

Doe in een andere kom de bakpoeder, amandelmeel, speculaaskruiden, zout en meng dit met een spatel door.
Laat de rozijnen in warm water 10 minuten wellen.
Haal ze na de tien minuten uit het bakje en dep ze goed droog met een theedoek of keukenpapier.

Stap 3

Voeg voorzichtig tijdens het luchtig kloppen van de eieren het vanille extract en rum extract toe en klop de eieren verder luchtig.
Zet de mixer op een lage snelheid en voeg beetje bij beetje de roomkaas toe aan je beslag.
Voeg pas weer een beetje roomkaas bij de geklopte eieren als de andere goed vermengd is.

Stap 4

Klop nu de eieren met de roomkaas nog 2 minuten op hoge snelheid.
Haal de mengkom van de mixer en spatel in kleine beetjes de rest van je droge ingrediënten door de luchtig geklopte eieren.
Spatel de rozijnen erdoor.
Giet je beslag in de cakevorm en bak de cake in 45 minuten af op 180 graden in het midden van de oven.

Stap 5

Laat de cake als hij klaar is 15 minuten afkoelen in de vorm.
Haal hem er daarna voorzichtig uit en laat de cake verder zonder bakpapier volledig afkoelen op een taartrooster.

Bewaartips

Je kunt de cake het beste 5 dagen in een luchtdichte bak op het aanrecht bewaren.
Invriezen in plakken kan ook maar dan moet je er wel rekening mee houden dat hij dan droger wordt.
Persoonlijk vind ik hem vers het lekkerste en als je hem gewoon op het aanrecht bewaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *