Bruin soda bread

Vandaag deel ik weer een Ierse klassieker met jullie.
Wie in Ierland is geweest heeft het vast wel eens gegeten soda bread.
Het brood van Ierland!
Een robuust en stevig brood, in dit brood wordt geen gist gebruikt.
In plaats van Gist gebruiken ze baking soda.
Hierdoor hoeft het brood niet te rijzen en kan het meteen in de oven.
Vaak wordt er een combi gebruikt van tarwebloem en volkoren tarwebloem .
Als je namelijk alleen volkoren tarwebloem gebruikt wordt het brood te stevig en is het niet lekker om te eten.
Maar het soda brood kent ook een witte variant die bestaat uit alleen tarwebloem.
Door het gebruik van bakingsoda en karnemelk ontstaat er een reactie waardoor er gasvorming ontstaat.
Door deze reactie komt er toch wat lucht in het brood waardoor het niet compleet een vast brood wordt.

Kruis in het brood

Om het brood af te maken wordt er een redelijk diep kruis in gesneden dit is om de stoom te laten ontsnappen tijden het bakken.
Echter vroeger geloofden de Ieren dat zo de duivel uit het brood kwam, en het brood dus na het bakken geluk bracht.
Tegenwoordig wordt nog wel eens tegen de kids gezegd dat het is om de “fairies” de feeën uit het brood te laten.
De bekendste Ierse fee is natuurlijk de leprechaun.
Een mythische kabouter uit de Ierse folklore.

Iers bruin soda brood

Een robuust en klassiek Iers brood zonder gist recept voor 2 broden.
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 45 min
Gang lunch, Ontbijt
Keuken Iers

Ingrediënten
  

  • 675 gram Volkorenbloem
  • 450 gram Tarwebloem
  • 2 theelepels Bakingsoda
  • 2 theelepels Zout
  • 750 milliliter Karnemelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Mix alle droge ingrediënten met een vork door mekaar in een grote mengkom.
  • Maak nu een kuil in het midden van je bloem in de kom en giet hier zachtjes je karnemelk in.
  • Meng nu met je hand steeds wat bloem van de zijkanten van de kom naar het midden bij de karnemelk.
  • Blijf mengen met je hand tot er een zacht deeg gevormd is.
  • Stort nu het deeg op een bebloemd werkvak en verdeel in 2 evengrote stukken.
  • Vorm met je handen 2 ronde bollen en leg ze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
  • Haal een groot en scherp mes nu door de bloem en snijd in elk brood een diep kruis.
  • Bak de broden voor 20 minuten in het midden van de oven.
  • Verlaag na 20 minuten de oventemperatuur naar 200 graden en bak de broden verder voor nog 20 – 25 minuten.
  • Haal de broden na de oventijd uit de oven en leg ze op een taart rek laat de broden volledig afkoelen alvorens je deze in plakken snijd.
  • Je kunt het brood 2 dagen bewaren in een broodtrommel op het aanrecht of in een luchtdichte bak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept