Brotchán foltchep

Ierse preisoep

Vandaag heb ik weer een Iers receptje voor jullie namelijk deze Ierse preisoep Brotchán foltchep heet deze soep.
Nu zul je vast denken wat is er nu zo bijzonder aan deze Ierse soep?
In deze soep gaat niet alleen maar prei maar ook 2 ingrediënten die niet zo voor de hand liggen om in een soep te doen.
Er gaat namelijk melk en havermout in deze soep en nee het is geen ontbijt recept haha.
De melk in de soep zorgt ervoor dat de prei zacht wordt en de smaak van de prei word door de melk minder scherp.
De havermout zorgt voor de binding van de soep.

Brotchán foltchep is een hele oude soep en de basis van de soep werd vaak gebruikt om een soep te maken van de frisse nieuwe lente groenten.
In de tijd van het Keltische christendom is deze soep bekend onder de naam Brotchán Roy de favoriete soep van de High Kings in Ierland.
De naam Brotchán Roy betekend letterlijk “Soup for a King”soep voor de koning.
Vroeger gebruikte ze in plaats van prei brandnetels of het jonge loof van de knoflook.
Deze oude soep wordt nog vaak gegeten in Ierland vooral omdat er simpele en goedkope ingrediënten in gaan die het gehele jaar verkrijgbaar zijn.

Ingrediënten voor 4 personen
  • 6 preien
  • 25 gram roomboter
  • 4 eetlepels havermout
  • 600 milliliter groente bouillon
  • peper en zout
  • 600 milliliter volle melk
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 1/2 eetlepel foelie
Bereidingswijze
Stap 1

Vul een soeppan met de bouillon en de melk en breng dit aan de kook.
Zodra de melk/bouillon kookt voeg je het havermout toe en roer even 2 minuten goed door.
Draai daarna het vuur laag en leg de deksel op de pan en laat het heel zachtjes koken.

Stap 2

Was de preien goed onder de kraan en verwijder het bovenste stuk met de donkerste groene bladeren.
Snijd de preien in dunne ringen.
verhit de roomboter in een koekenpan en bak hierin de prei zacht.

Stap 3

Doe de prei in de soeppan samen met peper, zout en de folie en laat de soep nu nog op laag vuur 15 – 20 minute koken.

Stap 4

Als je de soep te dik vind kun je nog een beetje extra melk toevoegen tot de soep voor jou een gewenste dikte heeft.
Maak de soep af met de versgehakte peterselie.

Eet smakelijk!
Bain sult as do bhéile!

Voedingswaarde complete soep

Calorieën: 1371 gram Koolhydraten: 183 gram Vet: 52 gram Eiwit: 44 gram Suiker: 24 gram

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 343 gram Koolhydraten: 46 gram Vet: 13 gram Eiwit: 11 gram Suiker: 6 gram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *