Bietenbrownie taart

Taart met verborgen groente

Je zult het niet geloven maar in deze heerlijke brownie taart zit stiekem groente verstopt.
De Titel van het recept verraad het al er zitten namelijk bieten in.
In de wekelijkse groente tas van De Tuin van Best zaten verse rode bieten.
Deze keer wilde ik compleet iets anders maken en besloot om een baksel te maken met bieten.

Toen ik nog Cleanfoodcrush volgde maakte ik wel eens cake of brownie met courgette, en ik heb wel eens taartdeeg gemaakt van witte bonen.
Dus ik wist dat het mogelijk was om groente te verwerken in een taart of cake.
Zo kwam uiteindelijk deze heerlijke stevige bieten brownie taart uit de oven.
Het is een stevige robuuste taart geworden maar dat vind ik eigenlijk wel lekker.
Doordat je de biet niet proeft kun je de taart gemakkelijk versieren met fruit en slagroom.
Bak jij weleens met groente? En wat maak je dan laat het me weten want ik wil nog wel eens een leuk groente experiment doen.

Bieten brownie taart

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 50 min
Gang gebak, Nagerecht, taart, Tussendoortje
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 300 gram Rode biet (voorgekookt)
  • 5 Eieren
  • 200 gram Bloem
  • 225 gram Kristalsuiker
  • 150 gram Pure smelt chocolade
  • 1/2 zakje Bakpoeder
  • 1 theelepel Fijn gemalen zeezout
  • 5 eetlepels Cacao poeder
  • 1 eetlepel Vanille extract
  • Poedersuiker voor garnering
  • Slagroom voor garnering
  • Vers fruit voor garnering
  • Muntblaadjes voor garnering

Instructies
 

  • Kook een dag van te voren de verse bieten in schil voor 45 minuten.
    Laat ze daarna afkoelen en bewaar in de koelkast zo dat je ze de dag erna voor de taart kunt gebruiken.
  • Je kunt ook al kant en klare voorgekookte bieten gebruiken dan kun je meteen aan de slag.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
  • Vet een springvorm goed in en bekleed deze met bakpapier.
  • Smelt de pure chocolade au bain marie.
  • Pureer in een keukenmachine de bieten (zonder schil)
  • Als de bieten goed gepureerd zijn doe je de gepureerde bieten in je mengkom van de mixer.
  • Voeg daarbij de suiker, en de eieren erbij en mix dit glad.
  • Doe nu het zout, bakpoeder, cacaopoeder en het vanille extract erbij en mix dit weer glad.
  • Laat de keukenmixer nu op stand 1 zachtjes draaien en giet geleidelijk de gesmolten chocolade erbij.
    Als alle chocolade erbij zit laat je het nog 3 minuten even goed mixen zodat het een mooi glad beslag wordt.
  • Laat de keukenmachine rustig mixen en doe nu beetje voor beetje de bloem erbij.
    Voeg pas weer opnieuw wat bloem bij het beslag als de vorige hoeveelheid goed door het beslag zit.
  • Zet de mixer uit en ga met een spatel langs de rand van de mengkom zodat je zeker weet dat er geen ingrediënten meer aan de rand zitten en zet de mixer voor 1 minuut weer even aan als je alles van de rand gehaald hebt.
  • Giet het beslag in je met bakpapier bekleedde springvorm en schuif hem in het midden van de oven op een temperatuur van 180 graden.
  • Bak de bieten brownie taart voor 45- 50 minuten.
  • Als de brownie taart klaar is haal je hem uit de oven en laat hem 10 minuten in de springvorm afkoelen.
    Haal de brownie taart na 10 minuten uit de springvorm en laat hem verder volledig afkoelen op een taartrooster.
  • Als de bieten brownie taart volledig afgekoeld is kun je hem bestrooien met poedersuiker en daarna versieren met slagroom en vers fruit.

Notities

Eet smakelijk!
https://www.detuinvanbest.nl/

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *