Aardpeertjes op Ierse wijze

Op de Ierse tour

Het was alweer erg lang geleden dat er een Iers receptje is verschenen hier op Queen N’s Kitchen.
Maar toen er aardpeertjes in de wekelijkse groente tas van De Tuin van Best zaten wist ik meteen dat ik hiervoor een Iers recept wilde gebruiken.
In andere landen kun je aardpeertjes vinden onder de naam Jerusalem Artichokes.


De aardpeer is een knolsoort met een dunne lichtbruine schil je kunt ze rauw eten maar zijn ook geschikt voor soepen, pureren en roosteren.
Aardperen zijn rijk aan ijzer, fosfor en vitamine B1.
Voor een groente bevat het wel meer calorieën dan andere groente soorten dat komt vooral omdat ze veel koolhydraten bevatten namelijk inuline.
Inuline bevordert de werking van de darmen maar het kan bij sommige mensen daardoor ook zorgen voor wat winderigheid ooopsie!
Toch zijn de aardpeertjes erg lekker en veelzijdig te bereiden.
Eet je ze voor het eerst eet er dan niet teveel van heb je ze al eens gegeten dan heb ik hier een heerlijk Iers recept voor je.

Ingrediënten voor 1 – 2 personen
  • 500 gram aardperen
  • 1 eetlepel natuurazijn
  • 25 gram roomboter
  • bloem
  • peper en zout
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
Bereidingswijze
Stap 1

Zet een bak water klaar met een eetlepel azijn.
schil de aardperen met een dunschiller en leg de geschilde aardperen in de bak water met azijn.
Dit zorgt ervoor dat de aardperen niet verkleuren.
Zorg ervoor dat de aardperen ongeveer even groot zijn zo garen ze dadelijk allemaal hetzelfde.
Snijd grotere aardperen dus wat kleiner.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Breng een pan water met 2 eetlepels zout aan de kook en doe hierin de aardperen.
Kook de aardperen 5 minuten.

Stap 3

Schep na 5 minuten de aardperen uit de pan en laat ze voorzichtig wat uitlekken op een theedoek.
Doe bloem met flink peper, zout, uienpoeder en knoflookpoeder in een diep bord en roer het door.
Wentel de aardperen door de bloem zodat ze overal goed bedekt zijn.

Stap 4

Verhit een koekenpan met boter en wentel hier voorzichtig rondom de aardperen in.
Dit hoeft maar heel kort want ze gaan zo nog in de oven.
Haal de aardperen voorzichtig uit de pan en leg ze verspreid op de met bakpapier bekleedde bakplaat.

Stap 5

Rooster de aardperen 20 – 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn en serveer ze warm direct uit de oven.

Eet smakelijk!

https://www.detuinvanbest.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *